...

Kozaklı Meslek Yüksekokulu

Sağlık Turizmi İşletmeciliği Ders İçerikleri

1. SINIF GÜZ YARIYILI

Genel Turizm (2 – 0) 2 (KREDİ 2) (AKTS 3)

Bu dersin içeriği, Turizm, turistik ürün, turist, yabancı turist, yerli turist, günübirlikçi turist ve turist olmayanların kavranması. Turizmin gelişimi, turizm arzı, turizm talebi, turizm pazarı tanımları ve özelliklerinin kavranması. Türkiye'de turizmin şuan ki durumunun istatistiklerle kavranması. Dünya'da turizm hareketlerinin incelenmesi. Her şey dâhil sistemin incelenmesi ve Türkiye için yapılması gereken çalışmalar. Turizm türleri ve Türkiye'nin durumunun öğrenilmesi.

 

Turizm Ekonomisi (2 – 0) 2 (KREDİ 2) (AKTS 3)

Bu dersin içeriği, Turizm Ekonomisi ve Turizm Ekonomisi ile ilgili temel kavramlar. Turizm Sektörü, sektörün oluşumu ve özellikleri. Turizm Arzı: Arzın tanımı ve özellikleri, Arz esnekliği, tanımı ve ölçülmesi. Turizm Talebi: Talebin tanımı ve özellikleri, Talebin fiyat ve gelir esnekliği tanımı ve ölçülmesi. Turizmde Piyasada Fiyat Oluşumu: Arz ve talep dengesi. Turizm Sektöründe Piyasa Türleri. Turizmin Genel Ekonomi Üzerine Etkileri. Turizmin Devlet Gelir ve Giderlerine Etkisi, Para Operasyonlarının Turizme Etkilerinin öğrenilmesi.

 

Turizm Pazarlaması (2 – 0) 2 (KREDİ 2) (AKTS 3)

Bu dersin içeriği, Pazarlama ve turizm pazarlaması ile ilgili temel kavramlar. Turizm işletmelerinde Pazar bölümlemesi, Pazar ve pazarlama stratejileri. Turizm pazarlama karması elemanları ve pazarlama araştırmaları. Turizm işletmeleri açısından modern pazarlama tekniklerinin öğrenilmesi.

 

Genel İşletme (2 – 0) 2 (KREDİ 2) AKTS 4

Bu dersin içeriği, İşletmelerin önemi sınıfları ve işletmeye açılma şartları. Bu işletmelerin sınıflandırılmalarını ve işletmeye açılışları, işletmelerin kuruluş yeri, yatırım maliyetleri, finansmanı ve rantabilite hesapları. İşletmelerin verimli çalışabilmeleri ve varlıklarını sürdürüp ulusal ekonomiye katkılarını sürekli kılacak konuların öğrenilmesi.

 

Temel Sağlık Bilgisi ve İlkyardım  (2 – 1) 3 (KREDİ 4) (AKTS 4)

Bu dersin içeriği, ilk yardımın temel uygulamaları, yetişkinlerde temel yaşam desteği, çocuklarda ve bebeklerde temel yaşam desteği, solunum yolu tıkanıklığında ilk yardım, dış ve iç kanamalar, yara ve yara çeşitleri, bölgesel yaralanmalarda, baş ve omurga kırıklarında ilk yardım, üst ekstremite kırık, çıkık ve burkulmalarında ilk yardım, kalça ve alt ekstremite kırık, çıkık ve burkulmalarında ilk yardım, acil bakım gerektiren hastalıklarda ilk yardım, zehirlenmeler, sıcak çarpması, yanık ve donmalar, yabancı cisim kaçmalarında ilk yardım, acil taşıma teknikleri, kısa mesafede hızlı taşıma teknikleri, sedye oluşturarak hasta veya yaralıları taşıma konularının öğrenilmesi.

 

Sağlık Turizmine Giriş (3 – 0) 3 (KREDİ 4) (AKTS 4)

Bu dersin içeriği, öğrencilerin dünyada ve Türkiye’de sağlık turizmi; spa ve wellness turizmi, termal turizm, medikal turizm, ileri yaş ve engelli turizmi uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Öğrencilerin sağlık turizmi terminolojisini kullanabilmesi beklenir.

 

İngilizce I (2 – 0) 2 (KREDİ 2) (AKTS 2)

Bu dersin içeriği, İsimler ve meslekler-yardımcı fiil İnsanları tanımlama-tekil-çoğul isimler alfabe-özel isimler-cins isimler ilişkiler-insanları tanıtma isim ve soy isim söyleme telefon numarası ve adres sorma-yardımcı fiil ve soru kelimesi kullanarak soru sorma yön sorma ve ulaşım-yön sorma-bulunma durumu soruları ve yanıtları yön tarif etme ve anlama ulaşım aracı tavsiye etme insanlar-aile üyelerini tanımlama-yardımcı fiil ve soru kelimesi kullanarak soru sorma aile hakkında konuşma insanları tasvir etme-sıfatlar insanları tasvir etme okuma çalışmalarının öğrenilmesi.

 

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-1 (2 – 0) 2 (KREDİ 2) (AKTS 2)

Bu dersin içeriği, Öğrencilerini Atatürk inkılâpları ve ilkeleri doğrultusunda Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk kurtuluş savaşı ve Türkiye Cumhuriyetinin temel felsefesini bilen, insan haklarına ve toplumsal değerlere saygılı bireyler olarak yetiştirmektir.

 

Türk Dili (2 – 0) 2 (KREDİ 2) (AKTS 2)

Bu dersin içeriği, Dil nedir? Dillerin doğuşu. Dil düşünce bağlantısı. Dil kültür bağlantısı. Dil toplum bağlantısı. Dünya dilleri ve Türkçe. Türk dilinin tarihçesi. Ses bilgisi. Türkçe kelimelerin ses özellikleri, vurgu, heceler. Yapı bilgisi. Yapım ekleri, Çekim ekleri. Kelime, anlam derecelerine göre kelimeler, Anlam ilişkilerine göre kelimeler yapı bakımından kelime çeşitleri. Kelime türleri. Bağlaç grubu, ünlem grubu, tekrarlar, fiilimsiler sayı grubu, birleşik fiiller. Cümle, cümlenin öğeleri, cümle çeşitleri. Yazım kurallarının öğrenilmesi.

 

Tıbbi Terminoloji ve Dokümantasyon Yönetimi (1 – 1) 2 (KREDİ 3) (AKTS 3)

Bu dersin içeriği, Sağlık ve hastalık ile ilgili tıbbi terimler hakkında bilgilerin verilmesi. Giriş, insan yapısına ilişkin temel tanım ve terimler, Tıbbi terimleri meydana getiren öğeler; kökler, ön ekler ve son ekler; İskelet Sistemi Tıbbi Terimleri, Solunum Sistemi Tıbbi Terimler, Kardiyovasküler Sistem Tıbbi Terimleri, Kulak, Burun, Boğaz, Göz Tıbbi Terimleri, Üro- Genital Sistem Tıbbi Terimleri, Nöroloji ve Psikiyatri Tıbbi Terimleri, Gastro-İntestinal Sistem Tıbbi Terimleri, Dermatoloji Tıbbi Terimleri, Endokrinoloji Tıbbi Terimleri, Meme Hastalıkları Tıbbi Terimleri. Tıbbi dokümantasyon, dokümantasyon ve arşivleme kurallarının öğrenilmesi.

 

Temel Bilgi Teknolojileri (2 – 1) 3 (KREDİ 3) (AKTS 3)

Bu dersin içeriği; öğrencinin okul hayatında ihtiyacı olacak temel yetenekleri sunmak; bilgisayar karşısında rahat, güvenli hareket edebilmesini ve ağa bağlı bilgisayarlarda karşılaşılan kavramlarla teknolojileri kullanmayı öğrenmesini sağlamaktır.

 

Beden Eğitimi 1 (0 – 2) 2 (KREDİ 3) (AKTS 3)

Bu dersin içeriği, öğrencilerin fiziksel yeteneklerinin geliştirilmesi ve yeterli kuvvet,  dayanıklılık, esneklik kazanarak doğru kaldırma ve taşıma yapabilme becerisi kazandırılmasıdır.

 

1.         SINIF BAHAR YARIYILI

Sağlık Turizminde Pazarlama (2 – 0) 2 (KREDİ 2) (AKTS 3)

Bu dersin içeriği, Sağlık Turizminde pazarlamanın önemi, sağlık turizminde pazarlama programını etkileyen çevresel faktörleri, pazarlama bilgi sistemi ve pazarlama araştırmasını, pazar çeşitlerini, pazar bölümlemeyi, konumlandırmayı ve hedef pazar seçimi ve pazarlamada etiğin rolünü anlamaktır. Pazarlama kavramı, gelişimi, pazarlama ve çevre arasındaki ilişkiler. Sağlık turizminde pazarlama kavramı, pazar bölümlendirme, stratejik pazarlama planlaması, ürün geliştirme stratejileri, pazarlama karmasının sağlık turizminde uyarlanması, konumlandırma ve hedef pazarın seçimi, pazarlama karması konularını öğrenmektir.

 

Hukukun Temel Kavramları Dersi (2 – 0) 2 (KREDİ 2) AKTS 3

Hukukun Temel Kavramları dersinin içeriği; öğrencilere hukukun temel kavramlarını tanıtmak ve toplumsal yaşamda hukukun yerini ve önemini öğretmektir. Hukukun temel kavramlarını tanıtmak ve toplumsal yaşamda hukukun yerini ve önemini tespit etmek, hukukun uygulanması, hukuk veya kanun boşlukları, hâkime tanınan yetkiler, dürüstlük kuralının uygulanması ve etkileri ve işlevleri, hukukun uygulanmasındaki yöntemler, hukukun dalları, Türk yargı sistemi, hukukta yorum sistemleri incelenerek, hukuk alanında en temel bilgiler verilmektedir.

 

Sağlık Turizmi İşletmeciliği (3 - 0) 3 (KREDİ 3) (AKTS 4)

Bu dersin içeriği, öğrenciye Sağlık turizmi İşletmeciliğinde Yatırım- Yönetim- Planlama- Kontrol kavramlarını açıklamak yeterliğini kazandırmaktır. Sağlık turizmi işletmelerinin sınıflandırılması, kuruluş yeri seçimini, uygun fiyatın tespiti, organizasyon yapısı, finansman konuları öğrenilmesidir.

 

Genel Muhasebe (3 – 0) 3 AKTS

Bu dersin içeriği; öğrencilere temel nitelikte muhasebe kavramlarını ve ilkelerini sunmaktır. Tekdüzen Muhasebe Sistemi’ne göre gelir-giderleri nasıl saptayıp kaydedeceğini, birim maliyetleri nasıl hesaplayacağını, bunların analizi yoluyla çalışmalara ışık tutacak bilgiler haline nasıl getirileceğini sunmaktadır.  Bu derste; muhasebenin gelişimi, temel muhasebe kavramları ve ilkeleri, bilanço ve temel muhasebe eşitliği, gelir tablosu, hesap kavramı ve mali nitelikli işlemlerini hesaplar üzerine etkileri, hesap planı, defterler ve belgeler, çift taraflı kayıt yöntemi konuları ele alınacaktır. Ayrıca, genel hatlarıyla muhasebe süreci, ticari mal hesabı kayıt yöntemleri (aralıklı ve sürekli envanter), katma değer hesaplarının işleyişi konuları öğretilecektir.

 

İngilizce 2 (2 – 0) 2 AKTS 2

Bu ders içeriği, öncelikle orta (Intermediate) düzeyde İngilizce gramer yapılarının açıklanması üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu yapılırken çeşitli yollarla bütün dil becerilerinin geliştirilmesi teşvik edilmektedir. Alıştırmalar dinleme, sözlü iletişim veya okuma-anlama becerileri veya bunların bir kombinasyonuna yönelik bilgilerin öğrenilmesidir.

 

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2 (2 – 0) 2 AKTS 2

Bu dersin içeriği; Öğrencilerini Atatürk inkılâpları ve ilkeleri doğrultusunda Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk kurtuluş savaşı ve Türkiye Cumhuriyetinin temel felsefesini bilen, insan haklarına ve toplumsal değerlere saygılı bireyler olarak yetiştirmektir.

 

Türk Dili 2 (2 – 0) 2 AKTS 2

Bu dersin içeriği, Sözlü anlatım, Yazılı Anlatım (Kompozisyon) a) Kompozisyon yazmada uyulması gereken hususlar, b) Anlatım türleri, c) Anlatım bozuklukları, Mektup, ilân, reklam, özgeçmiş, Makale, deneme, eleştiri, fıkra, Hatıra, gezi yazısı, biyografi, otobiyografi, Röportaj, hikâye, roman, tiyatro, masal Rapor, tutanak Yazı türleriyle ilgili uygulamalar Konuşma Sanatı Ve Konuşma Türleri: a)Başarılı bir konuşma için yapılması gerekenler b)Konuşma türleri (uygulama) Bilimsel araştırma nasıl yapılır? (Konuyu seçme, sınırlandırma, kaynak bulma ve yazma Metin inceleme ve seçme yazıların öğrenilmesidir.

Biyoistatistik (2 - 1) 3 AKTS

Bu dersin içeriği, Sağlık teknikeri düzeyinde gerekli olan istatistik kayıt ve araştırmalar ile ilgili temel davranışları, beceri ve bilgilerin aktif öğrenimini sağlamaktır. Bu dersi aldıktan sonra, öğrenci sağlık kuruluşlarında istatistik kayıtlarını tutma, kullanma ve yorumlama aynı zamanda bilimsel araştırmalarda kullanılan temel istatistiksel teknikleri kullanmayı ve yorumlamayı, elindeki verileri sunabilmeyi, hastane istatistikleri ile ilgili temel kavramları öğrenir.

 

Uluslararası Sağlık Turizmi Hareketliliği (2 – 0) 2 AKTS 4

Bu dersin içeriği, Uluslararası Sağlık Turizm Talebi ve Talebi Etkileyen Faktörler, Ekonomik Siyasi ve Politik Faktörler, Sosyal, Sosyo-Demografik ve Psikolojik Faktörler, Uluslararası Sağlık Turizm Hareketlerinin Genel Görünümü, Dünya Turizminde Yeni Trendler, Bölgesel Düzeyde Uluslararası Sağlık Turizmi, Avrupa, Amerika, Doğu Asya-Pasifik Turizmi, Bölgeler İçinde Yer Alan Ülkelerin Analizi, Ortadoğu, Afrika, Güney Asya Turizmi, Bölgeler İçinde Yer Alan Ülkelerin Analizi, Akdeniz Havzasında Uluslararası Turizm, Türkiye’nin uluslararası Turizmdeki Yerinin Analizini öğrenebilmektir.

 

Sağlık Turizminde Girişimcilik Uygulamaları (2 – 1) 3 AKTS

Bu dersin içeriği, girişimciliğin kavramsal çerçevesi, yaklaşımları, fonksiyonları, süreci, girişimcilik kültürü, girişimciliğin yerel ve uluslararası bağlamı ve girişimcilik ahlakı ile ilgili konuları kapsamaktadır. Ayrıca dersin uygulaması ile başkaları için çalışmanın yanı sıra kendini işini kurabilecek özelliklere, bilgi ve yetkinlikler sahip olması hedeflenen öğrencilerin kendilerinde var olan girişimcilik özelliklerini ortaya çıkarmaları ve bunları geliştirebilmeleri için gerekli donanımı kazanmaları amaçlanmaktadır.

 

Davranış Bilimleri (2 - 0) 2 AKTS

Bu dersin içeriği, İnsan kavramı, insan özellikleri, insan ihtiyaçları hiyerarjisi, kendini tanıma, benlik bilinci, davranış bilimleri kavramı, sistem kavramı ve canlı sistemleri, davranışın nörobiyolojik kökenleri, bilinç kavramı, duyum ve algı, duygular ve heyecanlar, kişilik kavramı, kişilik özellikleri, kişilik ve gelişim dönemleri freud, erikson, piage gelişim kuramları), savunma mekanizmaları, savunma mekanizmaları çeşitleri, savunma mekanizmalarının görevleri, iletişim süreci, iletişim teknikleri, sözlü ve sözsüz iletişim, aktif dinleme, iletişimi engelleyen durumlar, öğrenme süreci ve öğrenme psikolojisi, toplum ve öğeleri, kültür, eğitim, çevre, tartışma (insan- kültür-çevre etkileşimi), stres ve stresle baş etme, kriz ve krize müdahale, öfke, öfkenin dışa vurumu ve öfkeye yapıcı yaklaşım konularını incelemektir.

 

Beden Eğitimi 2 (2 – 0) 2 AKTS 2

Bu dersin içeriği, Öğrencilerin fiziksel yeteneklerinin geliştirilmesi ve yeterli kuvvet,  dayanıklılık, esneklik kazanarak doğru kaldırma ve taşıma yapabilme becerisi kazandırılması sağlayabilmedir.

 

2.         SINIF GÜZ YARIYILI

Sağlık Kurumlarında Maliyet Muhasebesi (3 - 0) 3 AKTS

Bu dersin içeriği; öğrencilere temel düzeyde maliyet muhasebesi kavram ve ilkelerini sunarak, sağlık kurumlarında uygulama yöntemlerini öğrenmelerini sağlamaktır. Maliyet Muhasebesi ve temel kavramları, maliyet yönetimi, organizasyonu ve kayıt düzeni, sağlık kurumlarında giderlerin sınıflandırılması ve maliyet unsurlarının incelenmesi, sağlık kurumlarında maliyet hesaplama yöntemleri…

 

Tıbbi Dokümantasyon (3 - 0) 3 AKTS

Bu dersin içeriği, Sağlık ve hastalık ile ilgili tıbbi terimler hakkında bilgilerin verilmesi. Tıbbi kayıtlarla ilgili temel kavramlar, Tıbbi dokümantasyonun tarihçesi, Tıbbi dokümanların gelişmesi ve Türkiye'de ve uluslararası düzeyde örgütlenmesi, Tıbbi sekreterin tanımı, önemi, görevleri, karşılaştığı güçlükler ve çözüm önerileri, Hasta dosyalarının gizliliği, mülkiyeti, düzenlenmesi, standardizasyonu, Özetlerin Hazırlanması, Çıkış Özeti (Epikriz), Dosya Özeti, Tıbbi arşivin tanımı, Tıbbi arşiv personelinin tanımı, arşiv hizmetlerinin planlanması, Merkezi Arşiv, Hastane Yönetiminin sorumluluğu, Tıbbi arşiv personelinin görevleri, Tıbbi arşiv komitesi, Tıbbi arşivin çalışması, Tıbbi arşivin bölümlerinin öğrenilmesidir.

 

Uluslar Arası Sağlık Hukuku ve Hasta Hakları (2 – 0) 2 AKTS 2

Bu dersin içeriği, Öğrencinin, sağlık hukukunda temel kavramlar, hasta ve sağlık çalışanı hakları, cezai, hukuki ve mesleki sorumluluklar, aydınlatılmış onam, tıbbi uygulama hatalarına yol açan süreçler, belgelendirme ve sigorta sistemleri konularında bilgi sahibi olmaları sağlayabilmektir.

 

Sağlık Turizmi İşletmelerinde Banket Yönetimi ve Organizasyonu (3 – 0) 3 AKTS 3

Bu dersin içeriği, Öğrencilerin banket servis organizasyonları hakkında bilgi sahibi olması sağlamak. Yiyecek içecek sektöründe kişisel sağlık ve hijyenin önemini kavratmak. Serviste kullanılan malzemelerin temizliği, tanzimi ve tasnifinin öğrenilmesidir.

 

Sağlık İşletmelerinde Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama (2 – 0) 2 AKTS

Bu dersin içeriği, Sağlık Turizmi İşletmelerinde Gastronomi, Yiyecek ve İçecek İşletmelerinin Tanımı ve Amaçları. Özellikleri. Türleri. Sağlık Turizmi Otellerinde Servis Bölümleri. Mönü Kavramı. Mönü Listesi. Mönü Planlaması. Mönü Planlamasında Piyasa Araştırması. Pazar Araştırmasında Analiz Alanları. Mönü Türleri. Mönü Kartları. Mönüde Ekstra Bilginin Sunumu. Ürün Testinin Açıklanması. Mönü Psikolojisi. Mönü Değerlendirmesi. Mönü Satışı ve Pazarlama Çabaları. Kaliteli Servis İçin Çalışanın Eğitimi. Müşteri Konforu ve Konforlu Yemek. Menü Yorgunluğu (Menü Eskimesi). Satış Listesi Öz Geçmişi. Mönü ve Müşteri Memnuniyeti İlişkisi. Standartlaşmış Yemek Tarifesi (Standart Reçeteler). Menü Fiyatlandırması. Beslenme İle İlgili Tanım ve Kavramlar. Besin Öğeleri. Yeterli ve Dengeli Beslenme. Yetersiz ve Dengesiz Beslenmenin Zararları. Besin öğelerinin gruplandırılması hakkında bilgi kazanılmasıdır.

 

Mesleki İngilizce I (3 - 0) 3 AKTS

Bu dersin içeriği, İlgili alandaki not alma faaliyetleri İlgili makalenin (ör. Ansiklopedi girişi, Web sayfası) okunmasıdır. İlgili alandaki formların doldurulması, yazılı olarak terimlerin tanımlanmasıdır. Küçük gruplar halinde çalışabilmektir. İlgili alandaki grupla paylaşmak için bulguların kısa bir sunumunun yapılmasıdır. İlgili alanda bir sunumun yapılması ve gerçekleştirilmesidir. İlgili alanda canlı bir etkileşimi gözlemlemek veya izlemek, konuşma faaliyetlerini kazandırabilmektir. Sözlü bir soru-cevap faaliyetinde bulabilmek ve ilgili alanda gayri resmi tartışmaların öğrenilmesidir.

 

Sağlık Turizminde İletişim ve Halkla İlişkiler (3 - 0) 3 AKTS

Bu dersin içeriği, öğrencilerin hizmet veren sağlık kurumlarında kişilerarası iletişimin tanım ve sürecini anlamalarını sağlamanın yanı sıra kişilerarası iletişimin özellikleri, türleri ve bu türlerin iletişimdeki etkilerini kavrayabilmeleridir. Bunun yanı sıra ikna edici iletişimin özelliklerini anlamalarını sağlamayı amaçlanmaktadır. Ayrıca, Sağlık turizm tanıtımında halkla ilişkilerin tanımı, özellikleri, amaçları, süreçleri, halkla ilişkiler tanıtımında kullanılan araçlar, yöntemler hakkında bilgilere yer vermektedir.

 

Sağlık Turizmi İşletmelerinde Kalite Yönetimi (2 - 0) 2 AKTS

Bu dersin içeriği, kalite yönetim sistemlerinin sağlık kurumları ve hemşirelik hizmetlerinde kullanımını kapsar, Rekabet ve kalite kavramları, Toplam Kalite Yönetimi prensipleri ve uygulamaları, Toplam Kalite Yönetimi araçları ve teknikleri, İstatistik, olasılık, kontrol çizelgeleri, güvenilirlik dersin konuları arasındadır.

 

Yabancı Dil-I ( JAPONCA ) (2 - 1) 3 AKTS

Bu dersin içeriği, isimler ve meslekler -yardımcı fiil insanları tanımlama-tekil-çoğul isimler alfabe-özel isimler-cins isimler ilişkiler-insanları tanıtma isim ve soy isim söyleme telefon numarası ve adres sorma-yardımcı fiil ve soru kelimesi kullanarak soru sorma, yön sorma ve ulaşım-yön sorma-bulunma durumu soruları ve yanıtları yön tarif etme ve anlama ulaşım aracı tavsiye etme insanlar-aile üyelerini tanımlama-yardımcı fiil ve soru kelimesi kullanarak soru sorma aile hakkında konuşma insanları tasvir etme-sıfatlar insanları tasvir etme okuma çalışmalarının öğrenilmesidir.

 

Sağlık Turizminde Politika ve Planlama (2 – 0) 2 AKTS 4

Bu dersin içeriği, Sağlık Turizminin Bölge Toplumu İçin Yararları, Sağlık Turizminin Bölgedeki Ekonomik ve sosyo-kültürel Önemi, Sağlık Turizminin Çevre Açısından Önemi, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Turizm, Taşıma Kapasitesi, Planlama, Planlamanın Temel İşlevleri, Sağlık Turizmi Planlaması, Sağlık Turizm Planlamasının Nedenleri, Sağlık Turizminde Planlama Yapılması İhtiyacının Nedenleri, Engeller, Sağlık Turizm Planlamasında Karşılaşılan Engellerin Nedenleri, Sağlık Turizm Planlama Süreci ve Özelliklerinin öğrenilmesidir. Ayrıca, Bölgesel Sağlık Turizm Planlamasının Önemi, Nedenleri, Yararları, Bölgesel Sağlık Turizm Planlamasının Aşamaları, 9. Beş Yıllık Kalkınma Planı, Kültür ve Turizm Bak. 2023 Türkiye Turizm Stratejisi, Otel İşletmelerinde Enerjinin Verimli Kullanılması (Beyaz Yıldız Projesi), Koruma Alanları ve Sağlık Turizm Politikası, Sağlık Turizm Politikası Çerçevesinde Longozlar, Sağlık Turizminde İnovasyon uygulamalarının öğrenilmesidir.

 

2. SINIF BAHAR YARIYILI

Sağlık Kurumlarında İnsan Kaynakları Yönetimi (3 – 0) 3 AKTS

Bu dersin içeriği, örgütlerde insan fonksiyonu ve insan kaynakları yönetiminin sistemler, prosedürler ve faaliyetler kapsamında değerlendirilmesi, çalışanların yönetimi sırasında etik uygulamalar gibi alanlar çerçevesinde işlevini daha iyi anlayacaklardır. Stratejik insan kaynakları yönetimi, küreselleşme, performans değerlendirme, eğitim, çalışanların motivasyonu, ödüllendirme teknikleri, değişim yönetimi ve esneklik konuları dersin kapsamı içerisinde ele alınmaktadır.

 

Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim (3 - 0) 3 AKTS

Bu dersin içeriği, Sağlık Kurumları İşletmelerinde finansal yönetim konusunda analiz ve yorum yeteneğinin kazandırılması, Finansal bilgi ve Finansal Bilginin Kullanım yerlerini, Finansal tablolara genel bakmayı, Bilanço, Gelir Tablosu, Nakit Akış Tablosu ve Diğer Finansal Tabloları, Finansal Analiz Türleri ve Teknikleri, Finansal Tablo Analiz Teknikleri, Finansal Analizde Özellikli Konular, Kredi Analizi, Nakit Akış Tablosu ve Analizleri konusunda bilgi sahibi olunmasıdır.

 

Türkiye’de Sağlık Turizmi Uygulamaları (3 – 0) 3 AKTS

Bu dersin içeriğinde, Turizm mesleklerinden uzmanlaşma alanı olan sağlık turizmini (medikal - termal - ileri yaş ve engelli) ve sağlığı korumak ve tedavi etmek amacıyla yapılan seyahatler ve bu alandaki faaliyetleri gösteren turizm işletmelerinin uygulamalarına ilişkin konuları ele alır. Sağlık Turizmi alanında faaliyet gösteren kurumlarda bu alandaki gelişmeleri ve güncel uygulamaları öğrenmeleri ve hasta ilişkilerini daha iyi yönetebilme, halkla ilişkiler konusundaki becerilerinin geliştirilmesi öngörülmektedir.

 

Sağlık Turizmi İşletmelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği (2 – 0) 2 AKTS

Bu dersin içeriği, işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, periyodik sağlık kontrolleri. Sağlık Raporları. Portör Muayenesi. Bulaşıcı Hastalıklar. Koruyucu Tedbirler. Ayak Rahatsızlıkları. Kriz Yönetimi. Olağan Dışı Durumlar ve bu durumlarda İletişim Kurulacak Birimler. Yangın-Deprem-Sel. İlk Yardım Çantası. Depremde Güvenli Davranış Hareketleri. Acil Servis. Emniyet Birimleri. Olağan dışı durumlarda ilk önce kurtarılması gerekenler konularının kavranmasının öğretilmesidir.

 

Sigorta Sistemleri  (3 - 0) 3 AKTS

Bu dersin içeriği, risk, sigorta ve sigortacılığın tanımı, tarihi gelişimi, sigortanın temel ilkeleri, sigortanın çeşitleri, sigorta sözleşmesi, hasar, tazminat ve reasürans kavramlarının tanımı, özellikleri; sigorta işletmeciliğinin temel ilkeleri, sigorta işletmelerinin kuruluşu ve organizasyon yapısı, sigorta işletmeciliğinde yönetim, sigorta şirketlerinde teknik kar/zarar hesabı ve uygulaması, satış kanalları, acente yönetimi, iç denetim ve devlet denetimi konularını öğretebilmektir.

 

Mesleki İngilizce Il (3 – 0) 3 AKTS

Bu dersin içeriği; temel seviyede İngilizce alan öğrencilere, günlük iş hayatında, yurtdışından gelen yabancı turistler ile iletişim kullanabilmelerini sağlamaktır. Ayrıca, İlgili alandaki not alma faaliyetleri İlgili makalenin (ör. Ansiklopedi girişi, Web sayfası) okunması. İlgili alandaki formların doldurulması, yazılı olarak terimlerin tanımlanması. Küçük gruplar halinde çalışmak. İlgili alandaki grupla paylaşmak için bulguların kısa bir sunumu. İlgili alanda bir sunumun yapılması ve gerçekleştirilmesi. İlgili alanda canlı bir etkileşimi gözlemlemek veya izlemek, konuşma faaliyetleri. Sözlü bir soru-cevap faaliyetinde bulunmak. İlgili alanda gayri resmi tartışmalara cevap verebilme de bu dersin içeriğinde yer almaktadır.

 

Sağlık Turizmi İşletmelerinde Mesleki Etik (2 – 0) 2 AKTS

Bu dersin içeriği, meslek etiği ile ilgili yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Dersin tanıtımı, etik ve ahlak kavramları, etik sistemleri, ahlakın oluşumunda rol oynayan faktörler, mesleki yozlaşma ve meslek hayatında etik dışı davranışların sonuçlar, sosyal sorumluluk, meslek etiğinin dayandığı temeller, etiğin tarihi, tıptaki etik değerler, eczane hizmetlerinde etik ve genel değerlendirme yapılacaktır.

 

Sağlık Turizmi İşletmelerinde Diyetik Mutfak (0 – 3) 3 AKTS 4

Bu dersin içeriği, öğrencilerin hastalıkların önlenmesinde tıbbi beslenme tedavisi konusunda bilgi sahibi olmaları, hasta ve hastalıklara ilişkin uygun menüler oluşturmaları ve uygulamalarıdır. Ayrıca, besin ve sağlık, hastalıklara göre beslenme, yaş, cinsiyet ve gebelik dönemine ilişkin beslenme durumlarına haiz olabilme ve bu durumlara ilişkin menü uygulamaları geliştirebilme kazanımı elde edebilme de bu dersin kapsamı içerisin de yer almaktadır.

 

Sağlık Kurumlarında Stratejik Yönetim (3 – 0) 3 AKTS

Bu dersin içeriği, Stratejik yönetim ile ilgili temel kavramlar, Durumsal analizin nasıl yapılacağı ve sonuçların nasıl yorumlanacağı Alternatif stratejilerin nasıl geliştirileceği, değerlendirileceği ve stratejinin nasıl seçileceği Seçilen stratejinin uygulanması için gerekli stratejilerin nasıl geliştirileceği ve uygulanacağı hakkında bilgi sahibi olabilmektir.

 

Sağlık İşletmelerinde Hijyen ve Sanitasyon (2 – 0) 2 AKTS

Bu dersin içeriği, Sağlık işletmelerinde; Hijyenin tanımı ve önemi, sanitasyonun tanımı ve önemi, toplu beslenme sistemlerinde hijyenin önemi, toplu beslenme sistemlerinde hijyen ve sanitasyon ilişkisi. Su ve havuz hijyeni, termal havuzlarda hijyen ve sanitasyon. Endüstriyel kirlenme ve evrensel kirlenme. Besinlerin bozulma nedenleri. Mikroorganizmaların bulunduğu yerler miktarları, besinlerle mikroorganizma kaynaklı hastalıkların çoğalma nedenleri. Besinlerin satın alınmasında, hazırlamada ve pişirmede, depolanmasında, servis edilmesinde hijyen. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın Kuralları. Hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken kurallar. Besinlerin dondurularak saklanması sırasında oluşan önemli mikroorganizmalar. Personel hijyeni ve eğitimi. Ağız, burun, saçlar, dışkı ve giysiler, eller ve hijyenik el yıkama, el bakımı. Personelden kaynaklanan bulaşma yolları. Besinlerde hijyen yönünden sakınılması gereken davranışlar. Mutfak ve araç – gereç hijyeni gibi temel bilgi ve becerilerin öğrenilebilmesidir.

 

Yabancı Dil-II (JAPONCA) (3 – 0) 3 AKTS

Bu dersin içeriği, öncelikle orta düzeyde Japonca gramer yapılarının açıklanması üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu yapılırken çeşitli yollarla bütün dil becerilerinin geliştirilmesi teşvik edilmektedir. Alıştırmalar dinleme, sözlü iletişim veya okuma-anlama becerileri veya bunların bir kombinasyonuna yönelik olarak bilgilerin elde edilebilmesi ön görülmektedir.

 

Yaz Stajı 0 (0+0) AKTS 4

Bu dersin içeriği, öğrencinin teorik olarak okulda aldığı derslerin sektörde uygulamasını yapıp bilgilerini pekiştirebilmesinin sağlanmasıdır.