...

Kozaklı Meslek Yüksekokulu

Sivil Toplum Örgütleri ve Sosyal Hizmet Ders Etkinliği
18/01/2024

Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümü Sosyal Hizmetler Programımız tarafından, “Sivil Toplum Örgütleri ve Sosyal Hizmet” dersi kapsamında, Yüksekokulumuzda çeşitli konularda bilgilendirme standları kuruldu.

Sosyal Hizmetler Programı Bölüm Başkanı ve ders sorumlusu Öğr. Gör. Osman Yanık koordinesinde gerçekleştirilen ve iki gün süren etkinliklerde "İnsan Hakları", "Yaşlı Hakları", "Engelli Hakları", "Çocuk Hakları", "Gençlik Hakları", "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği", "Bağımlılık İle Mücadele" gibi hususlarda bilgilendirme stantları kuruldu. Yüksekokulumuzdaki öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği stantlarda kapsamlı bilgiler paylaşılmasının yanı sıra çeşitli etkinlikler de düzenlendi.

Gün boyunca süren ve oldukça ilgi gören stantlarımızı Yüksekokul Müdürümüz Dr. Öğr. Gör. Muhammet Özalp de ziyaret ederek, emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Semanur Kalemci – Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı

Kadına yönelik şiddet kadının fiziksel, cinsel veya psikolojik zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel olan hareketlerdir. Mor Çatı kadın Sığınağı Vakfı, kadınlara karşı şiddetin önlenmesi için çalışmalar yapan, şiddete uğramış kadınlara psikolojik ve hukuki destek veren ve barınak sağlayan bir sivil toplum örgütüdür. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan il veya ilçe müdürlüklerine bir dilekçe ile başvuruda bulunulur.

  Buse Yılmaz- Pozitif Yaşam Derneği

HIV enfeksiyonu tedavisi olan kronik bir hastalıktır. Cinsel yolla, kan yoluyla, anneden bebeğe bulaş yolları bulunur. HIV;Akut ,Kronik ve AIDS(edinilmis Bağışıklık yetersizliği sendromu)Evrelerinden olusur.  Ücretsiz anonim testler gunumuzde damgalanmayı azaltmaktadır. Pozitif Yaşam Derneği,  sağlık alanında HIV alanında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur. Kurulusta sosyal hizmet baglaminda; Koruma, guvenli cinsellik, eğitim, çalışma konularında hizmet sunulmaktadır.

Gülden Özerli- AKUT Arama Kurtarma Derneği

Doğal afetler aniden gelişir ve öngörülemezler. Büyük can ve mal kayıplarına yol açabilirler. AKUT,  doğal afetler kapsamında arama kurtarma çalışmalarını gerçekleştiren sivil toplum kuruluşudur. Hazırlık, müdahale, iyileştirme ve kurtarma aşamlarından oluşan afet yönetiminde kurtarma kısmında büyük rol oynamaktadır.

Afet oncesi: Tehlike ve risklerini belirleme etkilerini azaltma.

Afet sırasında: Doğru davranış ve müdahaleleri uygulama.

Afet sonrasi:Zamanında etkili mudahaleler ile zincirleme ve ikincil afeti önleme.

Kısmet Akpınar- Türk Kızılayı

Kızılay, 1868 tarihinde savaşta yaralanan ve hastalanan askerlere yardım etme arzusuyla dogmustur. Amacı insan ayrımı yapmaksızın her nerede görülürse görülsün insanların acısını önlemek ve hafifletmektir.Bir çok alanda hizmetler vermektedir;• Afet Yönetimi • Kan Hizmetleri • Uluslararası Yardımlar • Sosyal Hizmetler • Sağlık Hizmetleri • İlk Yardım     • Gönüllü Yönetimi • Göç ve Mülteci Hizmetleri • Minarelli Su İşletmeleri • Çadır ve Tekstil.

Nazlı Yolartıran- Gülmek İyileştirir Derneği

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi hem de Türk Ceza Kanunu'na göre çocuk 18 yaşını doldurmamış kişi olarak tanımlanır. Çocuklara yönelik en kapsamlı hizmeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yürütmektedir. Gülmek İyileştirir Derneği, çocuk alanında görev yapan sivil toplum kuruluşudur ciddi hastalık ve travmalar sebebi ile gülmeye ihtiyacı olan aileler ve çocuklarına psikososyal destek sağlamayı amaç edinmiş bir kuruluş.Okul öncesi çağdaki 3-10 bağışıklığı baskı altında olan çocukların güvenle ve hijyenik bir şekilde sosyalleşe bilmeleri için hijyenik oyun merkezleri ile kanser, lösemi hastası çocuklara hizmet veriyor ve  en önemli kuralları HİJYEN her zaman gülmenin iyileştirici gücüne inanıyorlar.

Elif Nur Yaldız- Altınokta Körler Derneği

Engelli;Yaralanma yada fiziksel veya zihinsel bir rahatsızlık nedeniyle bazı hareketleri duyuları veya işlevleri kısıtlanan kişidir. Altı Nokta Körler Derneği;Görme engellilerin kendini yeterli üretken ve toplumla kaynaşabilen bireyler olarak yetişmelerini sağlamak sosyal, eğitsel, kültürel ve mesleki sorunlarına çözüm yolları üretmek amacıyla 1950 yılında kurulmuş köklü bir dernektir. -Kurucusu kendiside görme Engelli olan Doç. Dr. Mithat ENÇ'tir -31 ilde şubesi bulunur -6.500 civarı görme engelli üyeye sahiptir.

Ali Gostak- Hayat Sende Derneği

Hayat Sende Derneği, 2007 yılında devlet korumasında yetişen bir grup idealist genç tarafından kurulmuştur. Kurumun amacı devlet korumasında yetişen genç ve çocukların hakları ve haklarını kullanmaları için ve toplumda farkındalık ve duyarlılık çalışmaları yapmaktadır. Sosyal hizmet bağlamında değerlendirirsek çocuk istismarı, korunma altinda çocukların evlat edinilmesi, haklarının savunuculuğu, koruma altındaki gençlerin istihdam kazanması ve topluma kazandırmak için çalışmalar yapmaktır.

Zeynep Akcan- SGDD-ASAM – Sosyal Gelişim ve Dayanışma Derneği

Göç, Din, iktisat, siyas ,sosyal ve diğer sebeplerden dolayı insan topluluklarının hayatlarının tamamını veya bir bölümünü geçirmek üzere bir iskan ünitesinden bir başkasına yerleşmek suretiyle yaptıkları coğrafi yer değiştirme hareketidir. ASAM 1995 yılında Ankara’da kurulan göçmen ve mültecilere hizmet veren bir kurumdur.

Zehra Bolat- Yeşilay Cemiyeti

Bağımlılık; kişinin kullandığı madde ,alkol, nesne veya yaptığı davranış üzerinde kontrolünü kaybetmesidir. Bağımlılık biyolojik, psikolojik ve sosyal etkileri vardır hem bireye hem çevresine hem topluma zarar vermektedir. Bağımlılık konusunda mücadele eden kamu yararına olan kuruluşlar vardır. Bunlardan biri Yeşilaydır. Yeşilay sigara, alkol, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı konusunda mücadele eden kamu yararına çalışan dernektir. Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ,bağımlılık konusunda sorun yaşayan bireylere ücretsiz ayakta psikososyal destek sağlamaktadır. Yeşilay Rehabilitasyon Merkezi (REHAB), Türkiye’ye özgü bir bağımlılık hizmeti vardır. 40‘ar yatak kapasitesi ile yatarak tedavi hizmeti sunmaktadır. Sosyal hizmet uzmanları bağımlılık konusunda bireyi mikro, mezzo ve makro düzeyde inceleyerek bireyi sadece kendi içinde değil her sistem içinde değerlendirir hem bireysel hem toplumsal olan bağımlılık sorununda bütüncül iyileşmeyi hedefler. Bağımlılık ile alakalı yapılan stant çalışmasında bağımlılık testleri yapıldı.hem sosyal hizmet açısından hem toplumsal sorun olarak tanıtım yapıldı.

Beyza Akçimen- Türk Geriatri Derneği

YAŞLILIK,Organizmanın biyolojik olarak verimliliğin yitirmesi ve çevrsine uyumda güçlük çekmesi ve direnç.mekanizmaların da gerilemek olarak tanımlanabilir. TÜRK GERİATRİ DERNEĞİ 2003 yılında Ankara'da kurulmuştur . Geriatri yaşlanma sorunları yaşlılık hastalıkları ve tıbbi bakım, tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır.Amacı; Yaşlıların sağlık sorunları ile ilgili eğitim vermek. Sağlıklı yaşlanma konusunda bilinçlendirmesi için çalışmalar yapmaktadır. TÜRK GERİATRİ VE SOSYAL HİZMETSosyal hizmetin gerontoloji alanındaki uygulama alanlarını sağlık yaşlılık ve sosyal sorun ve sosyal politikalar oluşturmaktadır. Genelde gerontolojik sosyal hizmetin özelde ise geriatrik sosyal hizmetin temel amacı yaşlıların fiziksel psikolojik sosyal iylik haline sağlığına etki eden faktörler arasında ilişki kurmaktadır.

Kadir Karaüzüm- Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı

“Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı” merkezli “Çocuk Hakları” stantta, çocuk haklarının kapsamı, çocuk hakları ihlallerinin yaygınlığı ve bu konuda yapılması gerekenlerle ilgili bilgilendirmelerde bulunuldu. Projeler hakkında bilgi verirdi ve oyun etkinliği düzenlendi.